Muzica nunta, formatii nunta, dj, foto, video, cvartet, dansatori, Cvartetul Arpeggione Formatii nunta, formatii muzica nunta, muzica nunta, taraf, dansatori, foto video nunta, cvartet Artisti, formatii, trupe, solisti, muzica usoara, muzica populara, dj, foto, video, formatii nunta, muzica nunta, cvartet Service calculatoare, mentenanta it, administrare retele si servere, reparatii laptop Materiale constructii, scule electrice, unelte, instalatii sanitare, fier, ciment, caramida, bca, polistiren, magazin online Instalare fibra optica, sudura fibra optica, mentenanta ISP, outsoucing telecom, servicii constructie infrastructura telecom, telecomunicatii

Phoenix


Descriere

Mircea Baniciu este un cantautor si solist vocal roman. S-a remarcat in muzica romaneasca la inceputul anilor '70 cand a devenit solist vocal al formatiei rock Phoenix. Dupa fuga colegilor sai din tara in 1977, incepe o cariera solo, timp in care scoate pe piata un EP si 4 albume. In 1992 a fondat trupa Pasarea Colibri, alaturi de Florian Pittis, Mircea Vintila si Vlady Cnejevici, cu care a cantat zece ani, rastimp in care au aparut pe piata 5 albume si un DVD. In 2002 revine in trupa Phoenix cu ocazia concertului aniversar Phoenix 40 de ani. In toamna anului 2007 paraseste din nou Phoenix pentru a-si continua cariera solo.
In noiembrie 2007, Mircea Baniciu isi lanseaza un blog personal, pe care promite sa-l transfome in opera sa autobiografica. Cu aceasta ocazie a promis sa povesteasca lucruri inedite din perioada de aur a grupului Phoenix, momente de neuitat cu gasca vesela Pasarea Colibri precum si lucruri personale mai putin stiute de public.
Anii '70
La inceputul anilor '70 Mircea Baniciu canta ca folkist in cluburile din Timisoara. Cu aceasta ocazie este vazut de Nicu Covaci si Gunther Reininger, doi dintre membrii grupului Phoenix, care erau in cautarea unui solist vocal, si hotarasc sa-l coopteze in formatie. Mircea Baniciu debuteaza in Phoenix in anul 1971 cand sustine cateva spectacole in care sunt prezentate piese precum Nunta, Negru Voda, Iarna.
Continuarea vine in 1973 cu EP-ul Mesterul Manole, apoi, in 1974, cu Mugur de fluier, unde apar cateva dintre hiturile absolute ale grupului Phoenix: Mica tiganiada, Ochii negri, ochi de tigan, Mugur de fluier si Andrii Popa, care a devenit aproape un imn national.
Cantafabule a aparut in 1975 si este considerat pana astazi cea mai importanta opera rock a Romaniei. Trupa Phoenix s-a retras, de toamna pana primavara, in muntii Semenic pentru a compune piesele de pe acest album, iar cand au ajuns in studio, in locul lui Costin Petrescu, la baterie a aparut Ovidiu Lipan “Tandarica”, care a ramas in trupa pana astazi.
In primavara anului 1977, o parte dintre membrii trupei Phoenix, adica Nicu Covaci, Ovidiu Lipan, Josef Kappl si Erlend Krauser, fug din tara, reusind sa treaca granita ascunsi in boxele Marshall. Mircea Baniciu a ramas in tara, sustinand ulterior ca nu a fost anuntat de aceasta plecare.
Anii '80
Dupa plecarea din tara a membrilor formatiei, Mircea Baniciu desfasoara o prestigioasa cariera solo ca folkist. Primul disc "Mircea Baniciu", EP, 1979, a fost inregistrat in Televiziunea Romana, artistul afland ulterior ca s-a luat decizia ca Electrecord sa scoata pe piata acest disc. In 1984 lanseaza albumul Ploaia.
Anii '90
In 1990 incepe din nou sa cante alaturi de grupul Phoenix in primul concert al grupului dupa '90 la Palatul Copiilor din Bucuresti. Totusi, adevarata revenire a grupului Phoenix in fata publicului roman avea sa se produca la festivalul Rock '91, unde Phoenix canta in fata a aproximativ 70.000 de spectatori.
In 1992 paraseste grupul Phoenix din cauza unor divergente cu liderul trupei, Nicu Covaci. In decembrie 1992, in timp ce Phoenix canta in Bucuresti cu un alt solist vocal, Mircea Baniciu canta la Ramnicu Valcea intr-un concert cu ocazia Craciunului. In mod spontan, vin alaturi de el pe scena Florian Pittis si Mircea Vintila, si cei trei canta impreuna. La sfarsitul spectacolului, Florian Pittis anunta ca a cantat formatia Pasarea Colibri. Ulterior, cei trei se reintalnesc in mai multe spectacole si pastreaza aceeasi formula, care are un neasteptat succes la public. Hotarasc sa-l coopteze si pe Vlady Cnejevici (ex-Compact) si sa continue activitatea cu Pasarea Colibri.
Desi a fost gandita initial ca formula pentru spectacole, Pasarea Colibri se hotaraste sa imprime un spectacol care avea sa iasa pe piata in anul 1995 sub numele In cautarea cuibului pierdut. Doi ani mai tarziu aparea Ciripituri. In 1999, grupul realizeaza primul album de studio Cantece de bivuac.
Dupa 2000
In 2002 Pasarea Colibri scoate un nou album, Inca 2000 de ani, in formula Mircea Baniciu, Mircea Vintila, Vlady Cnejevici si Marius Batu. In 2003 are loc spectacolul „Pasarea Colibri - 10 ani”, avandu-l ca invitat special pe Florian Pittis. Acest spectacol este inregistrat si apare ulterior pe piata sub forma de CD (2 volume). Din pacate, acest proiect a pus capat activitatii formatiei, membrii ei hotarand sa urmeze in continuare cariere separate.
In 2002 Mircea Baniciu revine in Phoenix, cu ocazia spectacolului aniversar „Phoenix - 40 de ani” (octombrie 2002). Ulterior, continua activitatea concertistica cu grupul Phoenix, iar in 2005 grupul scoate pe piata un nou album Baba Novak.
In anul 2007, dupa participarea la Stufstock 2007, Mircea Baniciu paraseste grupul Phoenix din cauza unor divergente cu Nicu Covaci.
In prezent isi continua cariera solo si are in plan un nou album ce va fi lansat pe piata la inceputul anului viitor.

Comentarii

Adauga comentariu nou
( Nu va fii publicat )
(Ex: http://www.numesite.....)